På 1800-talet var Abbekås hamn en aktiv handelsplats. På pirarna och bryggorna såldes det fisk, såklart, men även många andra varor. I hamnmagasinet såldes det bland annat rep och tjära av handlarna Stålhammar & Petterson.

Husets Historia
Konservfabriken
Vid sekelskiftet tog Gustaf Bong över hamnmagasinet och huset har i folkmun hetat just Bongska Huset sedan dess.
Gustaf Bong AB var ett pionjärföretag. Bong drev egna grönsaksodlingar och upprättade kontrakt med lokala bönder och fiskare. Han började så smått att pröva på odling själv – bättre kvalitet och bättre priser. I sortimentet fanns en rad udda inläggningar bland annat sparris från Mossby. I Abbekås byggde han upp en fiskfabrik där det tillverkades både ”Olivsill” och ”Östersjö sillfilet, rökt i olja”.
Krogen
1948 avled Gustaf och hans två söner tog över företaget. Hans söner var inte lika intresserade av konservindustrin utan sålde till Blå Band. Än idag kan man hitta Bongs köttsoppa i matbutiken.
Konservfabriken i Abbekås stod sedan öde under lång tid. På 10-talet tog kroglivet huset i besittning och sedan 1 mars har krogen ny regi, nya skyltar och huset har äntligen fått tillbaka sitt rättmätiga namn; BONGSKA HUSET.
Vem är vi?
1 mars 2021 tog Ingrid & Peter Svensson över Bongska Huset i Abbekås, tidigare kallat hamnkrogen. Efter 18 år med Hotell Mossbylund och numera med 100 fantastiska kollegor som hungrar efter nya projekt blev Abbekås hamn en ny och efterlängtad destination att ta tillvara på. Mossbylund är motorn som ska få Bongska att ånga och puttra igen!
Ring oss
0411-30400
Hitta oss
bongska huset
skepparevägen 1
274 56 abbekås
Vår storasyster
Ni vet väl att vi är lillasyster till Hotell Mossbylund?
läs mer här:


bongska huset / skepparevägen 1, 274 56 abbekås / 0411-30400 / info@bongskahuset.se / www.bongskahuset.se