Välkommen till Bongska Huset

Mitt i Abbekås hamn ligger Bongska huset. Inom kort ska vi öppna portarna för en ny krog och fiskrestaurang och till sommaren kommer även bageri, brödbutik och kafé i huset. Här finns även sju magiska hotellrum, alla med enastående havsutsikt. Mer information kommer löpande, så titta in då och då så att ni inte missar något.

följ oss på sociala medier medans ni väntar

Vad hände?

1 mars 2021 tog Ingrid & Peter Svensson över Bongska huset i Abbekås, tidigare kallat hamnkrogen. Efter 18 år med Hotell Mossbylund och numera med 100 fantastiska kollegor som hungrar efter nya projekt blev Abbekås hamn en ny och efterlängtad destination att ta tillvara på. Galet taggade laddar vi nu för en spännande vår med havet & hamnen som granne. Mossbylund är motorn som ska få Bongska att ånga och puttra igen!

krogen

öppnar 16 april

Med fokus på havets skörd och närodlat ska Abbekås nu få en fiskrestaurang. Välkända klassiker ska blandas med blivande nya klassiker. Vi tar oss an fenor och fjäll och vår kökschef Jesper Sandqvist är i full fart med nya menyer och lokala leverantörer. Vi har en förhoppning om att kanske öppna bitvis eller i alla fall så smått visa upp oss till påsken 2021.

perfekt för fest

Vi bokar redan in bröllop och fester och för offert kontaktar man vår festexpertis Helle Kragh. helle@mossbylund.se eller Mossbylunds oslagbara restaurangchef Fredrik Wennberg. fredrik@mossbylund.se

hotellet

redo till valborg

Sju hotellrum med bländande utsikt över hav och hamn. Alla rum har egna badrum och här bor du med alla bekvämligheter och vaknar till doften av hav, tång och nybakat. Inom kort dyker här upp erbjudanden, hotellpaket & annat som är värt att spana på.

konferens

Det kommer även att finns konferensmöjligheter för den lilla gruppen på max sju personer där ni kan spendera ett dygn med egen våning i härlig miljö. För offert kontaktar ni konferens@mossbylund.se. På Mossbylund sitter expertisen och tar sig an er förfrågan.

bageriet

klart i sommar

I sommar när turismen blommar för fullt planerar vi att inviga Abbekås nya hamnbageri. Vi plockar kunskap från vår storasyster Mossbylund och laddar med ny yta och nya ugnar för att leverera och sälja bröd, desserter, bakelser och kanske blir det till och med en liten ostdisk.

kafé

Vi öppnar i sommar även brödbutik och kafé i samma byggnad som hotellet och krogen. Här hoppas vi på många långa fikastunder med både lokala och långväga gäster. Längtan är vacker!

Ring oss

0411-30400

Hitta oss

bongska huset
skepparevägen 1
274 56 abbekås

Vår storasyster

Världens bästa läge

Ni hittar oss i magiska Abbekås hamn. Här huserar förutom vi, några yrkesfiskare, glada jollar och fritidsbåtar. Bongska huset har spottavstånd till badbrygga och liten strand, platsen är magisk och oexploaterad.

Här trivs man.

Från konservfabrik till hotell & restaurang

Bongska Huset

Husets Historia

På 1800-talet var Abbekås hamn en aktiv handelsplats. På pirarna och bryggorna såldes det fisk, såklart, men även många andra varor. I hamnmagasinet såldes det bland annat rep och tjära av handlarna Stålhammar & Petterson.

Konservfabriken

Vid sekelskiftet tog Gustaf Bong över hamnmagasinet och huset har i folkmun hetat just Bongska Huset sedan dess.

Gustaf Bong AB var ett pionjärföretag. Bong drev egna grönsaksodlingar och upprättade kontrakt med lokala bönder och fiskare. Han började så smått att pröva på odling själv – bättre kvalitet och bättre priser. I sortimentet fanns en rad udda inläggningar bland annat sparris från Mossby. I Abbekås byggde han upp en fiskfabrik där det tillverkades både ”Olivsill” och ”Östersjö sillfilet, rökt i olja”.

Krogen

1948 avled Gustaf och hans två söner tog över företaget. Hans söner var inte lika intresserade av konservindustrin utan sålde till Blå Band. Än idag kan man hitta Bongs köttsoppa i matbutiken.

Fiskfabriken i Abbekås stod sedan öde under lång tid. På 10-talet tog kroglivet huset i besittning och sedan 1 mars har krogen ny regi, nya skyltar och huset har äntligen fått tillbaka sitt rättmätiga namn; BONGSKA HUSET.

bongska huset / skepparevägen 1, 274 56 abbekås / 0411-30400 / info@bongskahuset.se / www.bongskahuset.se